Hrvatska

Ukratko o Lijepoj našoj, Kvarneru, Opatijskoj rivijeri…

Republika Hrvatska je država Europske unije zemljopisno smještena u južnom dijelu Srednje Europe te sjevernom dijelu Sredozemlja.

Kopnena površina iznosi 56.578 km2, a površina obalnog mora 31.067 km2. Glavni grad Zagreb ujedno je političko,kulturno i gospodarsko središte Republike Hrvatske koja 25.lipnja 1991. godine stječe svoju neovisnost i suverenitet. Prema popisu stanovništva iz 2011.godine broji 4.284.889 stanovnika od kojeg je najveći dio kršćanske vjere (91,36 %). U Hrvatskoj se službeno koristi hrvatski jezik i latinično pismo. Dvadeset i osma je članica Europske Unije od 01. srpnja 2013, po zadovoljavanju još nekih bitnih preduvjeta, uskoro će se priključiti i Šengenskoj zoni. Novčana valuta je Hrvatska kuna.

Veći gradovi su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac, Velika Gorica, Pula, Dubrovnik – povezani vrlo razvijenom mrežom autocesta. Zračne luke kojih ima sedam - Zagreb, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Osijek i Pula, lako su dostupne svim destinacijama (autobusne linije, transferi).

Poznata kao „ država tisuću otoka“ zbog obalne razvedenosti broji 1.246 otoka od kojih je 67 naseljeno. Od većih se ističu otoci Krk, Mali Lošinj, Rab, Pag, Hvar, Korčula – također dobro povezani priobaljem pomorskim linijama i trajektima.

U unutrašnjosti Hrvatske klima je kontinentalna dok nas u primorskom dijelu krasi blaga mediteranska klima. Poznata nadaleko po svojim Nacionalnim parkovima od kojih su Plitvička jezera i Brijuni najposjećeniji, dok se uz našu obalu nalaze Nacionalni park Kornati, Krka, Mljet, Paklenica te Risnjak i Velebit. U Hrvatskoj su brojni i Parkovi prirode, od kojih je Opatiji najbliži Park prirode Učka

Hrvatska je podijeljena u 20 županija i Grad Zagreb koji ima status Županije. Najviše stanovnika ima Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska i Istarska županija. Turizam je iznimno važan za Hrvatsku kojoj najviše gravitiraju turisti iz susjednih zemalja- Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije. Istarska i Primorsko-goranska županija ugošćuju 44% turista pristiglih u Hrvatsku.

KVARNER (Kvarnerski zaljev) sjeverni je dio Jadranskog mora između vinodolsko-velebitske i istarske obale. Najveći grad na Kvarneru je Rijeka koja je ujedno i najveća hrvatska luka te predstavlja važno prometno čvorište (cestovno, željezničko i pomorsko).

Važniji gradovi su Opatija i Lovran na zapadnom, Crikvenica i Senj na istočnom te Krk i Rab na srednjem dijelu Kvarnera. Predivne plaže, čisto more i uređen okoliš su najveće vrijednosti Kvarnera kao turističke destinacije koje krasi petnaest plaža s Europskom plavom zastavom što je simbol kvalitete i čistoće mora.

Ljubitelji sporta na Kvarneru mogu uživati u raznim aktivnostima poput ronjenja, jedrenja, raftinga, ribolova, biciklizma, planinarenja. Na području Kvarnera imamo nekoliko sportskih aerodroma (Grobnik, Mali Lošinj). U zaleđu Rijeke je i nadaleko poznati Automotodrom Rijeka na Grobničkom polju koji je sve do osamostaljenja Hrvatske bio desetljećima mamac za ljubitelje brzina a krasi ga sjećanje na niz Grand Prix utrka koje su svake godine okupljale i do 150.000 gledatelja.

ISTRA – najveći hrvatski poluotok, najposjećenija je turistička destinacija u Hrvatskoj s 27% svih posjetitelja. Sjedište županije je grad Pazin, a od većih gradova moramo spomenuti Pulu, Rovinj, Poreč, Umag, Labin – gradovi s pregršt znamenitosti i bogate povijesti. Istra predstavlja najrazvijeniji dio Hrvatske, kako po infrastrukturalnom dijelu tako i prema učešću u ukupnom turističkom prometu.

Glavne značajke Istre su proizvodnja ekološki uzgojene hrane i kvalitetnog vina, te maslinarstvo koje je postalo vodeće u svijetu. Koza – simbol Istre, nalazi se u kruni grba Republike Hrvatske i na grbu Istarke županije. Pod istočnu obalu Istre tzv.Liburniju spadaju gradovi i općine Opatija, Lovran, Volosko kao preteča grada Opatije, Matulji, Kastav, Mošćenička Draga, Brseč - to su mjesta prepuna tradicije, zamamne gastronomije, bogate drevne povijesti i raskošne arhitekture.

OPATIJA – kraljica Jadrana i kolijevka turizma, omiljena i lako dostupna destinacija povezana mrežom autocesta i avio-linijama sa brojnim metropolama, smještena u Kvarnerskom zaljevu podno padina planine Učka. Nastala je krajem 19.-og stoljeća kao zimovalište otmjenog staleža, a upravo Villa Angiolina sagrađena 1844.godine obilježila je početak turizma u Opatiji.

U Villi se i danas može uživati u raznim izložbama Hrvatskog muzeja turizma koji je smješten u istoj. Villa je okružena jednim od najljepših hrvatskih parkova-park Sv.Jakova u kojem je zasađen velik broj biljaka koje potječu iz raznih krajeva svijeta, a među kojima se ističe japanska kamelija, koja je s vremenom postala prepoznatljiv simbol Opatije. Najstarija građevina Opatije je crkva Sv.Jakova, a čitavu Opatiju krasi raskošna arhitektura iz habsburškog doba. Obalno šetalište Franza Josepha tzv. Lungomare, u dužini od 12 km povezuje Opatiju sa pitoreskim gradićima Ičićima, Ikom i Lovranom. Zanimljiva su i obližnja izletišta srednjovjekovnih gradića Mošćenica, Mošćeničke drage, Veprinca i Kastva.

Odlična makro i mikro lokacija, brzim cestama i autoputom povezana sa 7 međunarodnih zračnih luka u blizini, od kojih je najbliže Rijeka – Krk na samo 30 km te Pula na samo 90 km a tu su i veće zračne luke Zagreb 180 km, Ljubljana 125 km, Trieste 104 km, Venezia 225 km. Zbog interesantnih čarter letova spomenuti ćemo još i Zadar na udaljenosti od 303 km.

  1. je oduvijek predstavljala elitni centar s bogatom ponudom poslovnih,umjetničkih i zabavnih događanja od kojih moramo spomenuti poznati Karneval i Balinjeradu, Festival vatrometa i čokolade, te Ljetnu pozornicu na kojoj se kroz cijelu godinu održavaju razne manifestacije. Opatija je poznata wellness destinacija koja privlači ljubitelje relakacije i dobrog odmora. ... više o Opatiji
  1. Lovranu se svake godine tradicionalno na početku jeseni okupljaju ljubitelji marunade, a tu su još i festivali trešnje i šparoga. ...više o Lovranu

Zaleđe Opatije, u samom mjestu Matulji i okolnim selima svake zime poprište je veselih zvončara koji se u pokladno vrijeme brinu da ne nedostaje kulturnih sadržaja. Centralni događaj je svakako smotra zvončara u Matuljima. U sličnom tonu u isto vrijeme se već tradicionalno u gradu Rijeci okupljaju maškare gdje je centralna povorka na završetku pusnoga perioda poprimila značaj međunarodne, koja je u svijetu poznata odmah iza povorki u Rio de Jeneiru, povorke u Koelnu, Duesseldorfu itd a okupi i do 100.000 gledatelja.